Nieuws

Matthäus-Passion wordt traditiegetrouw rond Pasen opgevoerd. Een stuk welke is geschreven door Johann Sebastian Bach in 1727.  

Het imposante stuk gaat over verraad, veroordeling, de dood en boven alles ook over liefde. Het vertelt het bijbelverhaal van Jezus in de laatste dagen. In April (4 t/m 6) neemt VindiQu onze abonnementhouders digitaal mee naar Leipzig. Dit is de plek waar Johann Sebastian Bach leefde en werkte aan één van zijn bekendste- en langste stukken. Vandaag de dag is er in Leipzig een herinneringscultuur rondom een van haar bekendste inwoners en wordt er veel aandacht besteed aan het nalatenschap van Bach.

In 1728 werd de Matthäus-Passion voor het eerst opgevoerd in de Thomaskirche (zie; foto) in de stad. Tijdens de aanstaande rondleiding zal er aandacht zijn voor deze kerk misschien kunnen we zelfs wel even binnen kijken. Ook is in Leipzig het Bachmuseum gevestigd waar onder andere een van zijn orgels en zijn originele handschrift te zien zijn. We gaan tijdens de rondleiding een bezoek brengen aan dit bijzondere museum vol memorabele objecten en verhalen.

De rondleiding is georganiseerd in samenwerking met lokale, Nederlandstalige gids Rosalie Kreuijer.
‘Ik ben Nederlandse en woon sinds 1999 in Leipzig. In Groningen heb ik Nederlandse Taal & Letterkunde gestudeerd, maar daarnaast is geschiedenis mijn passie. Rondleidingen geven is voor mij een welkome afwisseling van mijn dagelijkse vertaalwerk en een ideale manier om mensen te ontmoeten. Ik ben één van de weinige Nederlandse gidsen in Leipzig en werk ook met andere Nederlandstalige gidsen samen. Behalve in Leipzig geef ik ook regelmatig rondleidingen in Weimar en Erfurt. Leipzig is wat mij betreft de stad waar je iedere dag een nieuwe ontdekking kunt doen. Het verleden en de toekomst van Leipzig gaan nooit vervelen.’

Mocht je interesse hebben in een fysieke rondleiding kan kun je deze hier boeken bij Rosalie.

Een leuk weetje:
Bach was een man van getallen. De Matthäus-Passion is een lange compositie welke bestaat uit 68 muziekstukken. Het aantal passages waarin het evangelie wordt gezogen is 27 en dat is geen toeval. Bij Bach staat het getal 27 namelijk voor de heilige drie-eenheid van God (vader, zoon, heilige geest) en 3×3×3 is 27. Om de getallen nog beter aan te sluiten: de 27 stukken evangelietekst bestaan uit in totaal 729 maten. Drie keer raden wat het kwadraat is van 27…

Drie dagen lang werden de rondleidingen uitgevoerd voor diverse woonzorg groepen vanuit Nederland. Een hele mooie ervaring met positieve feedback ontvingen wij breeduit! 

Nog geen abonnementhouder van digitale uitjes en benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur een mail naar info@vindiqu.com en wij tonen u de manier om op persoonlijke interactieve wijze de wereld te blijven (her)ontdekken vanuit de veilige omgeving van de zorginstelling.

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar boven